14. helmikuuta 2018

Vaahtokarkit

Tiesitkö, että vaahtokarkkeja voi tehdä itse? Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa vaahtokarkkien resepteihin pari vuotta sitten. Koska pitkät, "kierteellä" olevat vaahtokarkkipötköt olivat lapsena yksi lempparikarkeistani (ja maistuvathan ne toki vieläkin), piti vaahtokarkkien tekemistä kokeilla myös omassa keittiössä. Ehdottomia suosikkejani ovat mansikan- ja vaniljanmakuiset vaahtikset, vaikka tämän vuoden uusi makukokeilu limevaahtikset onnistuivat myös hyvin. Niissä mausteena oli raastettua limen kuorta noin teelusikallinen ja tomusokerina käytin Confetista ostamaani limetomusokeria. 

Alkuperäinen ohje on bongattu Suklaapossun blogista. Olen aina puolittanut alkuperäisen ohjeen, sillä jo puolikkaasta saa aikamoisen satsin karkkeja (n. 50 kpl). Käytän yleensä noin 27 x 18 cm kokoista lasivuokaa, jossa vaahtomassan kannattaa antaa kovettua noin kolme tuntia. Massaa tulee tällä reseptillä ja em. kokoisella vuoalla liian paksu kerros muotilla leikattavaksi, joten jos haluat tehdä piparkakkumuotilla leikattuja vaahtokarkkeja tai pieniä karkkeja, käytä laakeampaa vuokaa.

Näillä höttöisen pehmoisilla karkeilla olisi hyvä vaikka yllättää ystävä ihan minä tahansa päivänä.

Hyvää ystävänpäivää! <3








Vaahtokarkit


1,5 rkl liivatejauhetta
0,6 dl kylmää vettä
0,5 tl vaniljajauhetta/-sokeria
(pari tippaa pastaväriä)

2,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
0,75 dl vaaleaa siirappia

2 rkl tomusokeria (tavallista, mansikan- tai limenmakuista) 
2 rkl Maizenaa
(ripaus vaniljajauhetta)







Mittaa liivatejauhe, 0,6 dl vettä ja vaniljajauhe metalliseen kulhoon (esim. iso kattila käy hyvin). Jos haluat vaahtokarkkeihin väriä, lisää pari tippaa pastaväriä tässä vaiheessa. Sekoita ja jätä turpoamaan. Raasta mukaan esim. limenkuorta jos haluat vaahtokarkkeihin sitrusmaista makua.

Sekoita tomusokeri ja Maizena keskenään ja ripottele osa siivilän läpi vuoan pohjalle ja reunoille niin, että sokerikerros on peittävä. Huom! Makutomusokereita käyttämällä vaahtokarkkeihin saa lisää makua.

Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan ja kuumenna sekoittamatta, kunnes seos on 115-117-asteista. Kaada sokerisiirappiseosta ensin varovasti liivatteen joukkoon, samalla hitaasti sähkövatkaimella vatkaten. Kun liivate on liuennut, vatkaa täydellä teholla 5-10 minuuttia. Seos on valmista kun se on kiiltävää, sitkeää ja noin kolminkertaistanut kokonsa.

Kaada vaahtokarkkiseos vuokaan ja tasoita pinta öljytyllä nuolijalla. Siivilöi päälle peittävä kerros tomusokeri-maizenaseosta. Jätä vuoka huoneenlämpöön jähmettymään 2-4 tunniksi. Aika riippuu mm. siitä, kuinka paksusti massaa on vuoassa. 

Leikkaa jähmettynyt massa palasiksi terävällä veitsellä ja kierittele palat tomusokeri-maizenaseoksessa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.




2 kommenttia: