6. helmikuuta 2016

Tupaantuliaisten menu

Ystävien kanssa illan viettäminen ja juhlien järjestäminen ovat mukavaa puuhaa, mutta tarjottavien keksiminen on melkoinen päänvaiva. Sitä haluaa itse päästä helpolla niin, ettei enää juhlien aikana tarvitse tehdä tarjoilujen eteen paljoakaan. Kylmätilaa on rajallisesti, mutta toisaalta isolle porukalle lämpimän ruuan tarjoilu on haastavaa. Jotain uuttakin olisi kiva kokeilla, mutta uskaltaako? Pitäisikö ruokiin valita jokin teema? Vieraiden allergioissa ja ruokavalioissa on niissäkin oma miettimisensä. Onko kaikille tarpeeksi erilaisia vaihtoehtoja?

Päädyimme sekoittamaan uusia kokeiluja ja tuttuja, hyväksi todettuja ruokia. Kreikkalainen perunasalaatti ja caesarsalaatti on testattu niin moneen kertaan, että niiden onnistumiseen saattoi luottaa, mutta gazpachon ensimmäisestä erästä tuli niin järkyttävän väristä, ettei sitä olisi kehdannut tarjota kenellekään eikä makukaan ollut ihan kohdillaan. Poromoussesta puolestaan tuli ensin ihan liian juoksevaa. Tässä kohdassa valmistauduimme jo henkisesti tilaamaan ison kasan pizzoja Pizzariumista... Mousse saatiin kuitenkin korjattua lisäämällä siihen tuorejuustoa ja gazpachon toinen erä onnistui erinomaisesti kun vaihdoimme balsamicon punaviinietikkaan, tölkkitomaatit tuoreisiin ja säädimme mausteita. 

Suurin taistelu käytiin juhlia edeltävällä viikolla macaronleivosten, leipurin ja uuden uunin välillä. Olen tehnyt macaronleivoksia ihan onnistuneesti aikaisemmin niin ranskalaisella kuin italialaisellakin tavalla, mutta nyt ei tahtonut onnistua kumpikaan. Joko kuoret ruskettuivat liikaa, olivat onttoja, levisivät ja/tai jäivät leivinpaperiin kiinni. Luin leivontablogeista kaikki löytämäni vinkkivitoset, mutta homma ei vaan onnistunut. Kolmannen erän jälkeen löin patakintaat lopullisesti tiskiin, mutta minut tsempattiin kokeilemaan vielä kerran, koska tappioon ei voi lopettaa. Onneksi, sillä viimeinen erä onnistui niin, että siitä sai kasattua tarjottavaakin, vaikka leivosten kuorista osa pullistuikin uunissa liikaa. Kirjoitan tämän taistelun muistiin tänne blogiin, jotta muistan tulevaisuudessa olla tarjoamatta macaroneja juhlissa.


Tupaantuliaisten vol. 1 menu


Alkumaljana Anna de Codorníu Cava Brut -kuohuviini

Gazpachoshotti
Blinipannukakku lämminsavulohella, mädillä ja smetanalla (tein Soppa365:n reseptillä)
Kasvissyöjille blinipannukakku sienisalaatilla
Saaristolaisleipäset poromoussella
Saaristolaisleipää tuorejuustolla

Valkosuklaa-puolukkamuffinssit
Macaronleivokset mangositruunatäytteellä


Valkoviininä Montalto Cataratto Viognier
Punaviininä Barone Montalto Nero d'Avola Collezione di Famiglia Passivento
Jälkiruuan kanssa kahvia ja Blossan 2015 Earl Grey -glögiä




Osa resepteistä löytyykin jo täältä blogista, mutta uusista kokeiluista ei ehditty juhlapäivänä napata valokuvia. Niiden reseptit päätynevät tänne ehkä myöhemmin jos vielä joskus teemme samoja ruokia uudestaan.

Tämä menu toimi hyvin ja oli isäntäparillekin kohtuullisen vaivaton itse juhlapäivänä. Macaronit (sen viimeisen onnistuneen erän) tein edellisenä iltana, sillä täytetyt macaronit säilyvät hyvin jääkaapissa. Muffinssit leivoin aamupäivällä. Gazpachon, pannukakun ja poroleipäset teimme niin ikään etukäteen valmiiksi jääkaappiin ja esille nostettaessa vain kaadoimme gazpachot laseihin ja koristelimme pannukakun. Myös perunat keitimme ja krutongit paistoimme etukäteen. Juuri ennen vieraiden saapumista teimme perunasalaatin kastikkeen tarjoilukulhojen pohjalle, surautimme caesarkastikkeen, pilkoimme salaatin ja heitimme hieman pehmenneet krutongit hetkeksi uuniin. Viimeisenä, vieraiden jo siemaillessa kuohuviiniä ja tehdessä tupatarkastusta, paistoimme perunat ja viimeistelimme perunasalaatin. Näin saimme sen tarjottua lämpimänä. 

Kaikki vaikuttivat löytävän pöydästä syötävää ja olimme itsekin ihan tyytyväisiä lopputulokseen. Petrattavaa jäi, vähän vielä tietenkin, mutta uskallamme varmasti kutsua isomman porukan kylään myös toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti