25. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä

Ilman tätä leipää ei meillä tule joulua. Tätä syödään joulupöydässä, joulupäivän aamupalalla, iltapalalla (lue: yöpalalla), ihan milloin vain. Jokaisella on tälle oma suosikkipäällysteensä: voi, kotijuusto, mäti & smetana, maksapasteija, mitä näitä nyt on...

Teen saaristolaisleipiä joulukuussa monta kertaa, sillä leipiä viedään sukulaisille ja ystäville, jotka osaavat jo odottaakin näitä omaan joulupöytäänsä. Myös omaan pakkaseen laitan muutaman leivän myöhempää käyttöä varten. Saaristolaisleipä sopii erinomaisesti kalakeiton kaveriksi ja siitä on helppo tehdä juhliin pieniä leipäsiä, esimerkiksi poro- tai lohimoussella päällystettynä.


Saaristolaisleipä


1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
10 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

siirappia ja vettä voiteluun


Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva lämpimään piimään ja lisää siirappi. Sekoita ja varmista, että hiiva on liuennut nesteeseen.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, kaljamaltaat, vehnäleseet sekä suola. Sekoita jauhoseos nesteen joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia liinan alla vedottomassa paikassa. Taikina nousee paljon, joten tee taikina mahdollisimman isoon kulhoon.

Voitele leipävuoat. Itse teen tästä taikinasta neljä limppua, yhden silikoniseen leipävuokaan ja kolme kartonkisiin leipävuokiin (Eskimo-merkkisiä), joissa leivät on helppo antaa lahjaksi. Jos haluat kaksi isompaa leipää, käytä noin kahden litran vetoisia vuokia. Jos haluat leipiin tasaisen pinnan, tasoita taikina vuokiin huolellisesti.

Kuumenna uusi 175 asteeseen. Paista leipiä uunin alaosassa noin 1,5 tuntia ennen niiden voitelua siirappivedellä (jossa on noin saman verran kumpaakin). Voitelun jälkeen leipiä paistetaan noin 15 minuuttia, joten tarkista ennen voitelua, että leivät alkavat olla melkein kypsiä. Jos teet kaksi isompaa leipää, kokonaispaistoaika pitäisi olla noin 2 tuntia.Saaristolaisleivät ovat muuten todella helppoja tehdä, mutta paistoajan kanssa minulla on aina säätämistä. Kokonaispaistoaika on käyttämissäni uuneissa vaihdellut 1,5 tunnista kahteen tuntiin. Varsinkin tänä vuonna istuin loppuvaiheessa uunin edessä vahtimassa jokaista leipäsatsia, sillä tein leipiä ensimmäistä kertaa uudessa uunissamme, jonka kanssa en ole ihan vielä päässyt sinuiksi. Kiertoilmauunissa olen pitänyt lämpötilana 165-170 astetta ja laskenut tarvittaessa lämpötilaa 10-15 asteella jo ennen siirapin lisäämistä jos leipien pinta alkaa tummua liikaa.

 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti