26. helmikuuta 2018

Kasvisnugetit ja harissadippi

Joululomalla harrastettu reseptinettisurffailu tutustutti moneen uuteen ideaan, joista tämä resepti on yksi. Kasviksia nugettien muodossa - hmm, miksipäs ei? Kaupan valmiit kananugetit eivät ole tainneet koskaan löytää tietään keittiöömme, mutta kasviksista valmistettuina nugetit kuulostivat kokeilemisen arvoiselta. Näihin käytettiin vielä kaiken lisäksi linssejä, joihin olen vasta hiljattain alkanut tehdä parempaa tuttavuutta.






Työpäivän jälkeen nämä nugetit ovat hieman hidas kokkailtava, sillä pelkkään massan vetäytymiseenkin menee tunnin verran, mutta jos porkkanat ja linssit keittää jo edellisenä iltana, säästää hyvin aikaa. Ehkä taikinan voisi tehdä valmiiksi jo illalla, jolloin seuraavan päivän hommaksi ei jäisi kuin leivittää ja paistaa nugetit. Nugeteissa on kyllä luonnetta muuhunkin kuin vain arkiruuaksi: Nämä sopisivat myös illanistujaisiin "pienten ruokien" joukkoon tai muuten vaan dippailtavaksi. 

Kokeilin leivittää osan nugeteista seesaminsiementen sijaan pankojauhoilla ja sekin toimi hyvin, kunhan vain tajusi painella jauhot hyvin nugettien pintaan kiinni (= uunipellille jäi kasa hyvin paahtunutta pankomurua).

Kastikkeeksi sekoitin pohjoisafrikkalaisesta harissatahnasta dipin, sillä harissassa käytetään samaa juustokuminaa kuin millä nugetitkin maustettiin. 



 




Kasvisnugetit ja harissadippi


Nugetit


 2 dl kuivia punaisia linssejä
1-2 valkosipulinkynttä
n. 4 dl vettä linssien keittämiseen
2 keskikokoista porkkanaa tai 1,5 dl porkkanasosetta
1 kananmuna 
2 dl juustoraastetta
0,5 dl korppujauhoja
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
0,5 tl suolaa

pinnalle seesaminsiemeniä tai pankojauhoja (japanilainen isorakeinen korppujauho)


Harissadippi


maun mukaan 2-4 tl harissatahnaa
0,5 dl paksua turkkilaista jogurttia ja
1 dl majoneesia 
tai
200 g kermaviiliä


Kuori ja pilko porkkanat pieneksi. Keitä porkkanat pieneksi ja soseuta sauvasekoittimella. Anna soseen jäähtyä tai tee se jo edellisenä päivänä.

Huuhtele linssit kylmän veden alla. Keitä linssit ja hyvin hienonnettu valkosipuli kypsiksi. Jos haluat miedomman valkosipulin maun nugetteihin, murskaa kokonaiset valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja ota ne pois linssien joukosta kypsennyksen jälkeen. Anna linssienkin jäähtyä. Jos linsseihin jää paljon vettä, valuta sitä pois.

Sekoita porkkanasose ja linssit. Lisää joukkoon kananmuna, korppujauhot ja mausteet. Sekoita massa tasaiseksi. Nosta nugettimassa tunniksi jääkaappiin tekeytymään. 

Ripottele seesaminsiemenet tai pankojauhot lautaselle. Ota nugettimassaa noin ruokalusikallinen ja muotoile siitä pötkö tai kiekko (tai jotain siltä väliltä). Pyörittele nugetit siemenissä tai pankossa ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista nugetteja 200 asteessa noin 30 minuuttia. Käännä nugetit paiston puolivälissä.   


Sekoita dipin ainekset ja anna maustua kylmässä. 



Reseptin alkuperä on Satu Koiviston Gastronaatti II -kirjassa, josta se päätyi meidän keittiöömme 52 Weeks of Deliciousness -blogin kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti