3. helmikuuta 2018

Runebergintortut goes Cupcakes

Jos jakoivat pinaattiletut mielipiteitä tässä huushollissa niin niin tekevät myös runebergintortut. Helmikuun sesonkileivonnaisista jätän usein runebergintortut kokonaan maistamatta ja mutustan mieluummin laskiaispullaa (hillolla!), kun taas tuo toinen kokki testaa joka vuosi tarkkaan vähintään kolmen eri leipomon runebergintortut. 

Vaikka makutuomari on vaativa, päätin tänä vuonna kokeilla torttujen tekemistä myös itse. En kuitenkaan halunnut ostaa kaappiin vadelmahillopurkkia, jonka loppu jäisi taatusti syömättä, joten kehittelin taikinaterapiaa harrastavan työkaverin avustuksella torttujen päälle vadelmakuorrutuksen. "Oikealle" yläpinnalle kuorrutetta olisi saanut pursotettua enemmän, mutta käänsin muffinssit kuitenkin ylösalaisin, jotta niissä olisi enemmän runebergintorttujen muotoa.


 




Jännitys tiivistyi kun makutuomari saapui töistä kotiin. Hänen arvioitaan vuosia kuunnelleena voi mikä tahansa torttujen ominaisuus pettää, purutuntuma, makeus, karvasmantelin voimakkuus, kostutus, punssin/liköörin liian laimea maku, paistopinta, mitä näitä nyt on.

Ensin arvioitiin ulkomuoto: Ihan ensiksi kysyttiin vadelmahillon perään. Hiukan erikoista tällainen kreemi. Kai nämä on kostutettu kunnolla? Ai manteliliköörillä? No joo, menettelee. Sitten seurasi varsinainen makutesti. Purutuntumaan kaivattiin vähän enemmän murenia eli seuraavalla kerralla voisi mukaan laittaa mantelirouhetta. Tämä selvä. Piparin maku oli hieman liian voimakas (hyvä siis, että puolitin piparimurun määrän parista reseptistä, joita käytin omani pohjana!) ja karvasmantelin makua jäätiin ikävöimään. Muuten cupcakesini saivat hyvän arvosanan ja pääsivät jatkoon (= voi siis tehdä uudestaankin) kunhan vaan karvasmanteliöljy löytää tiensä taikinaan. 

Itse pidin eniten niistä suupaloista, joissa oli mukana koristeena käytettyä vadelmaa. Kuorrute on aika makea, joten vadelman kirpeys taittoi makeutta mukavasti. Seuraavalla kerralla voisin piilottaa vadelmia muffinsseihin jo ennen paistoa ja käyttää koristeluun vadelmia runsaammin.   


Runebergin Cupcakes


n. 14 muffinsia

 

 

Taikina


200 g voita
1 dl valkoista sokeria
1 dl ruokosokeria
50 g piparimurua (n. 1 dl)
2 dl mantelijauhoa
0,5 dl korppujauhoa
2,5 dl vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa 



Kostutukseen 

1 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl mantelilikööriä tai punssia
TAI
omenamehua


 Kuorrutus


1 dl kuohukermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g Viola Vadelma-tuorejuusto
2 rkl vadelmacurdia
punaista elintarvikeväriä


Koristeluun vadelmia







Hienonna piparkakut pieneksi muruksi tehosekoittimella tai nuijimalla niitä minigrip-pussissa. Sekoita piparimurut, manteli-, korppu- ja vehnäjauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri ja kardemumma keskenään omassa kulhossa.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Vatkaa munat yksitellen taikinaan. Sekoita kuiva-aineseosta taikinaan vuorotellen kermalorauksen kanssa. 

Annostele taikina silikonisiin muffinssivuokiin. Paperisetkin käyvät, mutta silikonisista muffinssin saa helpommin ja nätimpänä irti. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Kokeile hammastikulla muffinssien kypsyyttä ennen kuin otat ne uunista ulos. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistoa. Pinnan kuuluu saada kaunis ruskea väri, mutta palaa muffinssit eivät tietenkään saa.

Kostutuslientä varten mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila liedeltä ja lisää likööri tai punssi (tai omenamehu). Jos tarjoilet muffinssit väärinpäin käännettynä kuten minä, leikkaa muffinssin päältä pois pieni "hattu", jotta pohjasta tulee tasainen. Dippaa muffinssit kostutusliemeen ensin toisinpäin ja sitten toisinpäin.

Kuorrutusta varten vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Vatkaa mukaan tuorejuustot ja vadelmacurd. Lisää elintarvikeväriä vähän kerrallaan kunnes olet tyytyväinen väriin.

Siirrä täyte pursotinpussiin ja pursota kostutettujen ja jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristele tuoreilla vadelmilla tai kotimaisilla pakastevadelmilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti