13. tammikuuta 2018

Wokaten ja kokaten: Tofu-paksoiwokki

Tämä ruoka kuuluu sarjaan "Arjen(kin) nopeat". Aikaa menee oikeastaan juuri sen verran kuin menee riisin keittämiseen eli tässä kokkaus vaatii nopeaa meininkiä. Kuvakin on tällä kertaa lännen nopein räpsäisy, sillä kuka sitä nyt työpäivän jälkeen nälissään ehtii mitään kameroita ja valoja virittämään... En minä ainakaan.

Meillä syödään paljon tofua, joka sopii proteiinin lähteeksi moneen  ruokaan keitoista salaatteihin. Paksoi eli pinaattikiinankaali on puolestaan keittiössämme uudempi tuttavuus. Tavallista kiinankaalia meillä syödään oikeastaan vain korealaisen kimchin muodossa, mutta muuten se ei oikein uppoa.  Paksoita olen aiemmin ostanut lähinnä aasialaisesta ruokakaupasta, mutta viime kesänä löysin komeita paksoiyksilöitä jo Turun toriltakin paikallisen pienviljelijän pöydästä!






  

Tofu-paksoiwokki


(2-3 annosta)


1 pkt maustamatonta tofua (esim. Jalotofu 270 g)
1 isompi tai 2 pientä paksoita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kookos- tai rypsiöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2-3 rkl soijakastiketta
1-2 rkl seesamiöljyä
2 tl seesaminsiemeniä
puolikas tuore chili silputtuna tai 1 tl chilikastiketta 
limenmehua
kevätsipulia
tuoretta korianteria silputtuna
(1-2 tl kalakastiketta)


Lisukkeeksi jasmiiniriisiä


Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tofu ja kuivaa pinta hyvin talouspaperilla. Pilko tofu suupaloiksi. Kuumenna (wokki)pannulla 1 rkl (kookos)öljyä ja paista tofut rapeaksi, välillä paloja käännellen. Nosta tofut lautaselle odottamaan.

Kuori ja pilko sipuli suikaleiksi ja valkosipuli pieneksi. Leikkaa paksoista kanta pois ja huuhtele lehdet, sillä väleissä voi olla hiekkaa. Kuivaa lehdet hyvin ja pilko ne.

Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipulia pari minuuttia. Älä anna sipulin ruskistua. Lisää pannulle paksoin paksummat osat, inkivääriraaste ja valkosipuli. Paista hetki ja lisää tofut, paksoin ohuet lehdet ja seesaminsiemenet. Mausta wokki soijakastikkeella, seesamiöljyllä, chilillä ja pienellä ripauksella limenmehua. Maustamiseen voi käyttää myös lorauksen kalakastiketta.

Tarjoile jasmiiniriisin kanssa ja koristele annokset korianterilla ja silputulla kevätsipulilla. Nauti heti.



Jos et löydä paksoita tai haluat wokista ruokaisampaa, voit lisätä wokkiin esimerkiksi kesäkurpitsaa ja/tai sieniä.

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti