19. tammikuuta 2018

Itse tehty ricottajuusto

Kaivoin taannoin kirjahyllystä esille Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-keittokirjan. Merkkasin kokeilulistalleni jälleen monta reseptiä, kuten omenapannukakun, provencelaisen tomaattipiirakan ja lämpimän peruna-sienisalaatin, mutta syy kirjan esille kaivamiselle oli ricottajuuston resepti.

Ricotta on kuin italialainen versio suomalaisesta kotijuustosta, etenkin jos sitä valuttaa pidempään. Lyhyemmällä valutusajalla ja yrttejä mausteena käyttämällä siitä saa pehmoista, tuorejuuston tyyppistä levitettä esim. bruschettan tai tavallisen leivän päälle. Levite ei kuitenkaan ollut tällä kertaa tavoitteena vaan silmissä kiilteli pehmoisten gnocchien täyttämä lautanen.

Olen tehnyt ricottaa jo useamman kerran ja käyttänyt hapatteena niin valkoviinietikkaa kuin sitruunamehuakin. Mielestäni etikka toimii paremmin ja sillä juustomassa myös juoksettuu nopeammin. Viimeksi käytin sitruunamehua ja sitä piti laittaa täydet kolme ruokalusikallista kun taas etikkaa on riittänyt parikin ruokalusikallista. Mitä enemmän hapatetta käyttää, sitä rakeisempaa juustosta tulee, mutta makuun tällä ei ole juurikaan vaikutusta. 






Ricottajuusto



1 l kulutusmaitoa (maito ei saa olla UHT-käsiteltyä, mutta laktoositonta se voi olla, esim. Valion Eila-maito)
1 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa
2-3 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua



Sekoita maito, kerma ja suola kattilassa ja lämmitä seos hiljalleen noin 82-asteiseksi. Seos ei siis saa kiehua! Lisää viinietikka tai sitruunamehu ja sekoita varovasti, kunnes seos juoksettuu (= muuttuu kokkareiseksi). Vältä turhaa sekoittamista.

Siirrä kattila pois liedeltä sivuun jäähtymään viideksi minuutiksi. Kostuta juustoharso (itse käytin harsoliinaa) ja taittele se siivilän päälle kaksin kerroin. Kaada juustomassa siivilään. 

Ricottaa voi valuttaa minuuteista useaan tuntiin. Sen voi myös laittaa yöksi jääkaappiin painon alle valumaan, jolloin ricotasta tulee kotijuustomaista, kiinteämpää juustoa. Kun teen ricotan gnoccheja varten (resepti tulossa), valutan massaa noin tunnin verran.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti