1. huhtikuuta 2018

Värikkään kevätbrunssin menu


Mikä siinä on, että vaikka tietää vaivan palkitsevan moninkertaisesti niin sitä mukamas on aina niin kiire, ettei saa aikaiseksi kutsua ystäviä kylään? Kun tajusin eräänä helmikuisena iltana, miten kauan aikaa oli kulunut siitä kun koko yhdeksänhenkinen, jo koulussa muodostunut ystäväjoukkomme oli viimeksi ollut koolla, oli aika tarttua kalenteriin ja Messengeriin. Ystävät, koska nähdään? Tervetuloa meille brunssille!

Vaikka nykyään koko joukon saa aniharvoin samaan aikaan samaan paikkaan, on aina yhtä ihanaa huomata, miten juttu jatkuu siitä mihin se on jäänytkin (klisee, mutta niin totta) ja miten välisemme yhteys on edelleen tallella. Nyt pöydässä puhutaan aika erilaisia ja vakavampiakin asioita kuin lukio- ja opiskeluaikojen teeilloissa, mutta niinhän sen kuuluu mennäkin. Yhtä hauskaa meillä oli silti, etenkin kun kaapista kaivettiin pari kansiollista vanhoja valokuvia!








Brunssi on helppo ja emäntäystävällinen konsepti kutsua ystäviä koolle. Ison osan valmisteluista voi tehdä jo edellisenä päivänä, jopa aikaisemminkin. Menun voi ylipäätään suunnitella niin, ettei vieraiden saapuessa emännän tai isännän tarvitse höyrytä keittiössä eristyksissä vieraistaan. Brunssia varten ei tarvitse nousta ihan aamun sarastaessa vaan viimeiset valmistelut ehtii tehdä tunnissa, parissa. Vielä helpompi tapa olisi tietenkin järjestää brunssi nyyttärimeiningillä niin kuin teimme viime pääsiäisenä, mutta tällä kertaa otin vastaan vain ystäväni tarjouksen hoitaa jälkiruoka pöytään. Tuolta vuoden takaiselta brunssilta kierrätin tähän brunssipöytään herkullisen lohi-munakasrullan. Koska jotain uuttakin pitää aina kokeilla, otin työn alle minikokoiset polentamuffinssit, joiden reseptiin törmäsin Viimeistä murua myöten -blogissa. Vaihdoin mausteena käytetyn rosmariinin timjamiin, mikä miellyttää omia makunystyröitäni enemmän. Toinen uusi tuttavuus oli vesimelonigazpacho, johon päädyin oikeastaan siksi, että ostamani vesimeloni oli niin muhkean kokoinen, ettei se pelkkinä paloina olisi tullut millään syödyksi. Sen reseptin sävelsin päästäni, mutta inspiraatiota hain tästä gazpacho-reseptistä







Brunssin kruunasi ystäväni taituroima huikean kaunis ja herkullinen kakku, jossa oli mehevän suklaakakkupohjan välissä suklaamoussea ja vadelma-punaherukkamoussea. Kakku oli kuorrutettu italialaisella marenkikreemillä käyttäen niin sanottua vesiväritekniikkaa (ks. esimerkiksi tämä YouTube-video) ja koristeltu punaherukoilla ja valkosuklaalla. Kakku oli melkein liian kaunis syötäväksi. Parhaamme teimme, mutta puolet kakusta pääsi seuraavana päivänä ilostuttamaan työpaikkani maanantaiaamua.





Kevätbrunssin menu



Pienet polentamuffinssit vuohenjuustokreemillä (linkki yllä)
Päärynä-saksanpähkinäsalaatti 
Vesimelonigazpacho
Cantaloupe- ja vesimelonia sekä viinirypäleitä
Miniluumutomaatteja
Juustoja ja ruissipsejä
Croissantteja ja vadelmahilloa
Cocktailpiirakoita ja munavoita
Saaristolaisleipää ja lähileipomon maalaisleipää 

Suklaakakku suklaa- ja marjamoussetäytteillä sekä italialaisella marengilla

Juomina kuohuviiniä, kivennäisvettä, appelsiinimehua, kahvia ja teetä 


Saaristolaisleivän ja polentamuffinssit tein jo aiemmin pakkaseen ja otin ne sulamaan hyvissä ajoin. Edellisenä päivänä katoin pöydän valmiiksi, viipaloin melonit ja gazpachon ainekset valmiiksi jääkaappiin rasioihin, valmistin munakasrullan täytteen ja munavoin. Maalaisleivän, cocktailpiirakoiden ja croissanttien kohdalla oikaisin ja ostin tuotteet valmiina kaupasta.

Aamulla paistoin cocktailpiirakat ja surautin gazpachon tehosekoittimella. Paistoin munakasrullan pohjan ja leikkasin valmiin rullan paloiksi tarjoiluvadille.

Salaattia varten pilkoin päärynät ja sekoitin ne salaatin, pinaatin, kurkkupalojen ja granaattiomenan siementen kanssa. Salaatin päälle musertelin vielä saksanpähkinää.
Asettelin hedelmät ja juustot tarjoilulautasille ja siirsin ne jääkaappiin odottamaan. Valmistin muffinssien vuohenjuustokuorrutteen ja koristelin muffinssit valmiiksi.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti