10. syyskuuta 2017

Karamellisoitu sipulipiirakka

Viisi entistä ja nykyistä työkaveria istui elokuisessa illassa punaisen mökin pihapöydän ympärillä vaihtamassa kuulumisia ja parantamassa maailmaa. Juttu katkesi hetkeksi kun emännän leipoma karamellisoitu sipulipiirakka sai huomiomme ensin kauniilla ulkonäöllään ja sitten mahtavalla maullaan. Onneksi resepti seurasi perässä. 

Piirakka oli niin hyvää, että sellainen piti tehdä heti omankin ruokapöydän iloksi. Sipulia tulee paljon, mutta karamellisoituna se on pehmeää, makeaa ja vaan niin herkullista!

Haastavin osuus on sipulikiekkojen paistaminen niin, että ne pysyvät kasassa eivätkä pala. Erilaisista sipuleista tulee paistaessa hauskasti erivärisiä. Tummasta punasipulista tulee melkein mustaa - kuten kuvasta näkyy. Piirakan tumman purppuraiset ja kellertävät sävyt sopivat syksyyn kuin nenä päähän.


  

 Karamellisoitu sipulipiirakka


 Pohja

125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 dl sipuli-crème fraîchea eli sipuli-ranskankermaa (ks. alla)



Täyte

400 g erilaisia sipuleita (käytin erikokoisia puna- ja keltasipuleita)
2 rkl voita
2 tl sokeria
ripaus suolaa
rouhittua valkopippuria myllystä
2 dl juustoraastetta (itse käytin mustaleimaemmentalraastetta)
loput sipuli-crème fraîchesta
pari oksaa tuoretta timjamia



Sipuli-crème fraîche

Voit käyttää valmiiksi maustettua crème fraîchea (esim. Crème Bonjour-sarjan Cuisine Crème Fraîche Sipulisekoitus) tai tehdä sen itse alla olevan ohjeen mukaan. Tähän piirakkaan käytin purkillisen em. Crème Bonjourin ranskankermaa täytteeseen ja pohjaan tein puolet tästä reseptistä:

400 g crème fraîchea
0,5 dl paahdettua sipulirouhetta
1,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa 



Valmista sipuli-crème fraîche, jos teet sen itse, sekoittamalla ainekset. 

Anna voin sulaa huoneenlämpöiseksi. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää voi. Nypi taikina murumaiseksi. Lisää crème fraîche ja sekoita. Laita taikina vähintään vartiksi jääkaappiin jähmettymään, minkä jälkeen sen käsittely on helpompaa. Painele  taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille vaikka sillä aikaa kun paistat sipulit. Laita piirakkapohja jääkaappiin odottamaan täyttämistä.

Kuori sipulit ja leikkaa ne noin 0,5 cm:n paksuisiksi kiekoiksi. Älä irrota kiekkojen kerroksia toisistaan. Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää sipulikiekot pannulle vieri viereen. Paista sipulit kahdella pannulla tai kahdessa erässä, jos ne eivät muuten mahdu. Paista sipuleita kannen alla noin 10 minuuttia. Varo, etteivät ne pääse palamaan! Keskilämpö tai jopa hieman alhaisempi lämpötila, hellasta riippuen, on varmasti sopiva. Ripota sokeri sipulien päälle ja käännä kiekot varovasti niin, että ne pysyvät kasassa.

Kypsennä sipuleita vielä noin 5-10 minuuttia ilman kantta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Yhdistä juustoraaste ja loput sipuli-crème fraîchesta. Riivi joukkoon timjamin lehdet. Levitä täyte piirakkapohjalle ja asettele päälle sipulikiekot.

Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa (lämpötila ilman kiertoilmaa) noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti