26. maaliskuuta 2018

Pakkaspäivän kaalikeitto

Taannoisella talvilomalla myös sisäinen bloggaajani oli hunningolla ja ehkä siksi jäi julkaisematta tämä menneitä pakkasenpuremia talvipäiviä mukavasti lämmittäneen kaalikeiton resepti. Hyvin tämä keitto toki maistuu vielä näin kevään korvallakin (onhan öisin ja aamuisin sentään vielä pakkasta...)! Ja maistuu keitto vielä seuraavanakin päivänä, sillä tämä on juuri niitä keittoja, jotka vain paranevat kun saavat hetken maustua jääkaapissa. Pakastamisestakaan tämä keitos ei ollut moksiskaan.

Versiomme kaalikeitosta on mukavan mausteinen, mutta jos haluat hillitymmän makuista, vähennä mausteiden määrää. Käytimme tähän hirven jauhelihaa, mutta ihan tavallinen naudan tai possun jauheliha käy ihan yhtä hyvin.






Mausteinen kaalikeitto


1/4 (n. 500 g) isosta valkokaalista
2 porkkanaa
2 perunaa
2 sipulia
400 g jauhelihaa 
loraus öljyä paistamiseen
2 prk (à 4 dl) tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
5 dl vettä
1 dl valkoviiniä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
2 tl kuivattua timjamia
2 tl chilitahnaa tai -jauhetta 
mustapippuria 
suolaa
tuoretta persiljaa



Silppua kaali ja hienonna kuoritut porkkanat, perunat ja sipulit suupaloiksi. Paista jauheliha öljyssä paistinpannulla. Kuumenna isossa kattilassa loraus öljyä ja freesaa siinä hetki porkkanoita, perunoita ja sipuleita. Lisää vähän ajan päästä kaali ja paista kasviksia vielä minuutti tai pari.

Kaada jauheliha kattilaan ja lisää tomaattimurska, vesi ja valkoviini. Mausta keitto. Kuumenna kiehuvaksi ja laske sen jälkeen levyn lämpötilaa niin, että keitto kuitenkin poreilee. Hauduta 1-4 tuntia, ihan miten aika ja vatsa antavat myöten. Lisää huuhdellut linssit keittoon viimeistään puoli tuntia ennen hauduttamisen lopettamista. Keiton voisi laittaa kypsymään padassa uuniinkin matalalle lämmölle.

Hauduttamisen aikana sekoita keittoa silloin tällöin ja lisää vettä tarvittaessa. Tarkista maku ja lisää mausteita maun mukaan. Silppua valmiin keiton päälle tuoretta persiljaa.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti