27. joulukuuta 2017

Perunanachopelti

Tiesitkö, että peruna, tuo suomalaisten perusruoka, on itse asiassa kotoisin Etelä-Amerikan pohjoisosista ja että perunaa on syöty Euroopassa vasta joitakin satoja vuosia? Ehkä näistä eteläamerikkalaisista juuristaan johtuen peruna sopii meksikolaisen ruuan makujen kanssa niin hyvin yhteen. Meksikolainen ruoka on yksi suosikeistani ja perunaakin tulee syötyä ties kuinka monessa muodossa, mutta tätä ennen en ole niitä yhdistänyt. Alkuperäinen resepti on napattu K-kaupan reseptiarkistoista ja sitä on muunneltu toki hieman, mutta maltilla.

Kuten niin usein meidän keittiössä, tätäkin ruokaa voisi muunnella vaikka miten: Härkiksen voisi vaihtaa alkuperäisen ohjeen mukaiseen jauhelihaan ja juustoraasteen tilalla käyttää juustokastiketta (esim. Koskenlaskija Cheddaria). Pellin "pohjan" voisi tehdä nachoistakin, mutta silloin jätetään ensimmäisen paistovaihe pois.

Olisiko tässä teidän uudenvuoden illanistujaisten ruoka? Helppoa, nopeaa ja valmistuu kerralla isommallekin porukalle! Tästä annoksesta riittää ainakin neljälle syöjälle kunnon annokset.






Perunanachopelti


600 g (tai vähän enemmän) perunoita
2 rkl öljyä
2 pkt Härkistä (2 x 250 g) tai saman verran naudan jauhelihaa
1 pussi tacomausteseosta tai mausta itse esim. juustokuminalla, chilillä, valkosipulilla, mustapippurilla ja kanelilla
(1 dl vettä)
1 tölkki mustapapuja (n. 400 g)
1 tölkki salsa- tai tacokastiketta
1 pss cheddarjuustoraastetta tai 100 g Monterey Jack-juustoa raastettuna


Tuoretomaattisalsa

1 rasia kirsikkatomaatteja
puolikas punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili (mieto)
tuoretta korianteria
puolikkaan limen mehu
mustapippuria
suolaa 

1-2 avokadoa

Lisäksi tuoretta korianteria, kermaviiliä tai ranskankermaa


Pese perunat hyvin ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kaada perunat ja öljy leivinpaperin päälle uunipellille ja sekoita niin, että öljy on levittynyt perunoille. Paista perunoita uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Laita tämän jälkeen uunin grillivastus vielä päälle 5 minuutiksi.

Perunoiden ollessa uunissa valuta ja huuhtele mustapavut. Valitse seuraavista:
1) Sekoita pavut Härkiksen joukkoon. Lisää mukaan mausteita. 
tai
2) Jos käytät valmista tacomausteseosta, kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista härkistä pannulla pari minuuttia. Lisää pannulle mausteseos ja vesi, sekoita ja kuumenna hetki. Tämän jälkeen lisää mukaan mustapavut.
tai
3) Kuumenna öljy pannulla ja paista jauheliha kypsäksi. Lisää pannulle mausteseos ja vesi tai mausta omalla sekoituksella, sekoita ja kuumenna hetki. Tämän jälkeen lisää mustapavut jauhelihan joukkoon.

Ota perunat ulos uunista. Levitä härkis-/jauhelihapapuseos perunoiden päälle ja lisää juustoraaste. Paista uunin ylätasolla 225 asteessa 10 minuuttia.

Pese ja kuutioi tomaatit. Silppua puna- ja valkosipulit pieneksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki tomaattisalsan ainekset keskenään ja mausta maun mukaan limen mehulla, mustapippurilla ja suolalla.

 Halkaise avokadot, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha omaan kulhoon tai tomaattisalsan joukkoon.


Voit levittää tuoretomaattisalsan, avokadot ja salsakastikkeen pellin päälle tai tarjoilla lisukkeet erikseen. Varaa tarjoiluun myös korianterisilppua ja halutessasi myös kermaviiliä tai ranskankermaa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti