31. joulukuuta 2017

Blinit poromoussella ja muilla herkuilla

Meidän joulupöydässä syötiin tänä vuonna blinejä, joiden lisukkeina tarjoiltiin joulupöydästä tuttuja makuja, mätiä, lohta, smetanaa, sienisalaattia, suolakurkkuja ja poromoussea. Joululaatikoita, rosollia tai muita perinteisempiä jouluruokia ei tullut ikävä.


Koska blinit ovat monille uudenvuodenaaton juhlien klassikkoruoka, sopii varmasti tämän reseptin myötä toivottaa herkullisen onnellista vuotta 2018!





Blinit


10 g tuorehiivaa
1,5 dl maitoa
2 dl tummaa tai IPA-olutta
1,5 dl tattarijauhoja 
1,5 dl vehnäjauhoja (josta 0,5 dl voi korvata täysjyvävehnäjauhoilla)
4 rkl creme fraichea
1 keltuainen
1 valkuainen
suolaa



Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää tattari- ja vehnäjauhot, olut, creme fraiche, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi käsivispilällä ja jätä huoneenlämpöön liinalla peitettynä ainakin 4 tunniksi. Älä säikähdä, vaikka taikinasta tulisikin hieman käynyt tuoksu. Taikinan voi antaa nousta myös jääkaapissa yön yli. 

Jos nostatit taikinan jääkaapissa, nosta se lämpimään kohoamaan vähintään tunniksi. Vispaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti taikinan sekaan nuolijalla. 

Paista blinit voissa blinipannulla keskilämmöllä. Voissa ei parane pihistellä jos bliniin haluaa rapsakan pinnan! Bliniä ei saa paistaa liian kuumalla pannulla, sillä silloin se jää helposti keskeltä raa'aksi. Paistamiseen voi käyttää myös lettupannua.




Lisukkeiksi

mätiä, smetanaa ja sipulisilppua
lämminsavulohta
kylmäsavulohta
sinappinen kastike kalalle (resepti tulossa)
venäläisiä suolakurkkupaloja
poromousse (resepti alla)



Poromousse


100 g maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl creme fraichea
1 tl dijonsinappia
1/4 nippu ruohosipulia
75 g kylmäsavupororouhetta
mustapippuria 


Sekoita tuorejuustoa kulhossa nuolijalla niin, että se notkistuu ja sekoita joukkoon creme fraichea sen verran, että koostumus on sopiva, ei liian juokseva, mutta ei liian tönkkökään. Sekoita joukkoon sinappi, silputtu ruohosipuli, pororouhe ja mausta pienellä ripauksella mustapippuria. Koristele ruohosipulisilpulla.

Mousse kannattaa tehdä kaksinkertaisena jos syöjiä on enemmän tai muita lisukkeita vähemmän.

*  *  *

Viiniksi valikoitui Alkon myyjän suosituksen perusteella itävaltalainen valkoviini Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti