21. joulukuuta 2017

Joulusinappi

Sain äitini reseptivihon, johon hän on nuorena rouvana aloittanut kirjoittaa reseptejä. Etusivulle on huolellisella, koukeroisella käsialalla kirjoitettu "Ruokareseptejä, Rva *Äidin Nimi* 1961". Kovin montaa reseptiä vihossa ei kuitenkaan ole. Liekö kiireinen pikkulapsiarki vienyt kaiken ajan vai onkohan äiti, ruoka-alan ammattilaisena ja erinomaisena ruuanlaittajana, alkanut pian luottaa omiin kykyihinsä niin, ettei reseptejä ole tarvinnut pahemmin kirjoitella ylös.

Yksi resepti äitini vihosta on kuitenkin vuosien saatossa kaivettu lähes joka vuosi esille, nimittäin joulusinapin ohje. Selailin netissä monia joulusinappien reseptejä, mutta ihan tällaista ei tullut vastaan. Toisin kuin moniin itse tehtyihin sinappeihin, tähän ei tule kananmunaa eikä kermaa. Siksi tästä tuleekin aika väkevää, mutta makeaa. Maku on aika samanlainen kuin keltaisessa pullossa saatavissa Kotisinapissa. Sinappi sopii erityisesti kinkun kaveriksi ja onkin siten erinomainen lahja kinkun ystäville. Valmistaminen on niin nopeaa ja helppoa, että tämän ehtii keittää vielä ennen joulua. 

Herkullista ja rentoa joulua!






Joulusinappi


1 pieni purkki sinappijauhoa (1,5 dl)
1-1,5 dl sokeria
0,5 dl tummaa siirappia
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
2,25 dl kiehuvaa vettä
vajaa 1 rkl karkeita vehnäjauhoja
loraus eli noin 1 rkl konjakkia


Laita vesi kiehumaan kattilaan tai vedenkeittimeen. Sekoita sinappijauho, sokeri ja suola keskenään (toisessa) kylmässä kattilassa. Nosta kattila liedelle keskilämmölle ja kaada samalla joukkoon kiehuva vesi. Lisää etikka ja vehnäjauhot. Kiehauta seos koko ajan hitaasti sekoittaen, jonka jälkeen kaada siirappi sinapin joukkoon. Ole tarkkana, sillä sinappi palaa pohjaan todella helposti!

Ota kattila liedeltä ja vatkaa sinappi kylmäksi puuhaarukalla. Mausta konjakilla. Siirrä sinappi puhtaisiin purkkeihin ja säilytä kylmässä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti