29. marraskuuta 2017

Kulhollinen aurinkoa: Linssikookoskeitto


Kuka sammutti valot? Näin loppuvuodesta tulee aina sellainen olo kuin säkissä eläisi.  Eihän tuo pimeys totisesti mikään uusi juttu ole kun on sattunut Suomeen syntymään, mutta kyllä se silti vaan tuntuu joka vuosi yhtä kurjalta. 

Koska aurinkoa ei yleensä ehdi arkipäivinä edes nähdä, pitää piristystä hakea d-vitamiinipurkin lisäksi ihan mistä tahansa sitä vain irti saa. Hyvä ruoka piristää aina, satoi tai paistoi, eikä tämä keitto tehnyt siitä poikkeusta. Kulhollinen tätä auringonkeltaista linssikeittoa sai hetkeksi auringon paistamaan ainakin meidän keittiössä. 

Ja pieni varoituksen sana: Kurkuma värjää helposti, joten  valkoisten muovisten keittiövälineiden käyttöä kannattaa välttää. Terv. Nimimerkki "Valkoinen sauvasekoitin on nyt pysyvästi iloisen keltainen".



Linssikookoskeitto



 1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä (n. 1 rkl)
0,5 rkl kurkumaa
0,5 tl chilihiutaleita
2 isoa tai 3 pienempää porkkanaa
2,5 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
2-3 kaffirlimetinlehteä
1 prk (4 dl) kookosmaitoa
suolaa
1 rkl kookos- tai oliiviöljyä

jasmiiniriisiä
tuoretta korianteria
limelohkoja

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta tai hienonna inkivääri. Pese ja kuori porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi.

Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä ja kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä kattilassa pari minuuttia. Lisää kurkuma ja chilihiutaleet ja kuullota vielä minuutin verran. Lisää myös porkkanat kattilaan ja kypsennä sekoitellen pari minuuttia. Huuhtele linssit pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää kattilaan. Kaada päälle vesi ja lisää liemikuutio sekä kaffirlimetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sen jälkeen lämpöä niin, että keitto kiehuu hiljalleen. Anna porista kannen alla noin 20-25 minuuttia.

Keiton kiehuessa keitä jasmiiniriisi pakkauksen ohjeen mukaan. 2 hengen annos oli ainakin meillä sopiva. 

Tarkista, että porkkanat ovat varmasti kypsiä. Ota keittokattila liedeltä ja poista limetinlehdet. Soseuta keitto. Jos haluat jättää keittoon sattumia, jätä osa keitosta soseuttamatta. Lisää kookosmaito keiton joukkoon ja kuumenna kiehumispisteeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Tarjoile keitto kuumana limen mehun ja korianterisilpun kanssa. Lisää muutama ruokalusikallinen riisiä suoraan lautaselle keiton keskelle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti