25. marraskuuta 2017

Lohipasta

Tämä lohipastan resepti on kulkenut mukanani vuosia. Kopioin (siis ihan kopiokoneella) alkuperäisen reseptin työkaverini työpaikallemme tuomasta naistenlehdestä ja talletin kopion (siis ihan paperikopion) reseptivihkoni väliin. Vihko on tallella, mutta alkuperäinen resepti ei. Sen muistan, että muokkailin reseptiä jo heti alkuunsa ja matkan varrella se on muuttunut taatusti vielä lisää. 

Tällaisissa tutuissa, vaikka silmät kiinni onnistuvissa ja kymmeniä kertoja tehdyissä resepteissä on se ongelma, ettei varsinainen resepti tulekaan ihan lonkalta. Ainesosien suhteet muuttuvat varmaankin joka kerta. Tässä(kään) ei siis kannata jäädä reseptin orjaksi, sillä kastike kestää kyllä pienen sooloilun. Esimerkiksi viinin, tuorejuuston ja kerman määrät ovat vähän sinne päin ja niiden suhteita muuttamalla kastikkeesta saa helposti niin paksua kuin haluaa. Kylmäsavulohen voi korvata hyvin myös lämminsavulohella, vaikka kylmäsavulohen vahvempi maku sopii mielestäni paremmin tähän kastikkeeseen. Eikä se lohen määräkään nyt niin järjettömän tarkka ole. Olen itse monet kerrat tehnyt tämän ruuan juhlapöydän "jämäkaloista" eikä silloin tosiaankaan tule punnittua kalan määrää.





Lohipasta


oliiviöljyä paistamiseen
1 pieni tai keskikokoinen sipuli
1,5 dl valkoviiniä 
150 g ruohosipulituorejuustoa 
TAI 150 g maustamatonta tuorejuustoa + 3 rkl ruohosipulisilppua
2 dl ruokakermaa
150 g kylmäsavulohta
sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria myllystä 
ruohosipuli- tai tillisilppua

tagliatelle-pastaa



Kuori ja puolita sipuli. Leikkaa puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä ja freesaa sipulisiivuja öljyssä muutama minuutti niin, että ne muuttuvat läpikuultaviksi ja pehmeiksi. Älä kuitenkaan ruskista sipuleita.

Lisää valkoviini kattilaan ja anna kiehahtaa, jotta alkoholi haihtuu pois. Lusikoi tuorejuusto mukaan ja sekoita. Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, lisää se tässä vaiheessa kattilaan, mutta lisää ruohosipulisilppu kastikkeeseen vasta ihan lopussa. 

Kun tuorejuusto on sekoittunut tasaisesti viinin joukkoon, lisää ruokakerma. Sekoita ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sen jälkeen vähennä lämpöä ja anna kastikkeen kuplia viitisen minuuttia. 

Viipaloi kylmäsavulohi sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Lisää kalapalat kattilaan, sekoita ja sammuta hellan levy. Purista mukaan sitruunan mehua oman maun mukaan ja rouhaise perään mustapippuria. Maista ja lisää suolaa tai muita mausteita tarpeen mukaan.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele kastike lautasille pastan päälle tai sekoita pasta ja kastike keskenään ennen tarjoilua. Koristele ruohosipuli- tai tillisilpulla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti