24. heinäkuuta 2017

BBQ Pulled Chicken -patongit Coleslaw-salaatilla

Herra Vähän Vielä keittää erinomaista BBQ-kastiketta. Ongelmaksi näin reseptien tallentamisen kannalta muodostuu se, että herra menee keittiössä rouvaa enemmän fiilispohjalta, mihin tietenkin kuuluvat summittaiset mitat ja vähän yhden sun toisen aineksen lisäily keitokseen matkan varrella. Sanomattakin on selvää, että jälkikäteen reseptien muistiinkirjoittaminen on siten mahdotonta. Tällä kertaa vahdin vieressä kun BBQ-kastiketta sekoiteltiin, jotta olisi jonkinlainen mahdollisuus saada jokin versio muistiin.

Kun tämän kastikkeen keittämiseen kerran ryhtyy, kannattaa keittää isompi satsi ja pakastaa se, mitä ei tarvita kanan (tai possun) valmistamiseen. Pitkää raaka-ainelistaa ei kannata säikähtää, vähemmälläkin pärjää. Esimerkiksi punaviinin ja cayennepippurin voisi jättää pois. Aineksia voi myös vaihtaa ja säätää mielensä mukaan esimerkiksi käyttämällä enemmän chiliä tai vaihtamalla ananasmurskan johonkin muuhun makeaan, kuten omenasoseeseen, tai hunajan fariinisokeriin. Ananasmurskapurkin nesteen sijaan voi käyttää omenamehua tai lorausta vettä. Kanelinkin voi jättää pois ja joukkoon voi sekoittaa ruokalusikallisen Worchestershire-kastiketta. Tästä syystä barbecuekastike on meillä aina hieman erilaista, ei ole niin tarkkaa...

Tällä kertaa BBQ-kastike muuntui nyhtökanaksi eli Pulled Chickeniksi ja se pääsi coleslaw-salaatin kera patongin väliin. Viitseliäs olisi tehnyt patonginkin itse, mutta aina ei vaan viitsi. Kokki itsekin kävi malttamattomaksi maistaa omia tuotoksiaan ja valmiin annoksen kuvaaminen jäikin sitten tällä kertaa vain haaveeksi.




Patongin kokoaminen sujui vielä hyvin...






...mutta houkutus kävi ylivoimaiseksi. Yritä tässä nyt sitten kuvata kun kohde napataan parempiin suihin.


BBQ Pulled Chicken eli BBQ-nyhtökana

2 prk tomaattimurskaa (Muttia sen olla pitää)
2 sipulia
n. 5 cm:n pala inkivääriä
6 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
2 varsisellerin vartta
puolikas nippu tuoretta korianteria varsineen
1 rkl dijon-sinappia

loraus soijakastiketta
loraus omenaviinietikkaa
0,5 dl punaviiniä
1 limen puristettu mehu
2 rkl hunajaa
1 prk ananasmurskaa tai vastaava määrä omenasosetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
0,5 tl cayennepippuria
ripaus kanelia


noin puoli kiloa kanaa (rintaleikkeitä tai rintafileitä)




Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Hienonna myös chili ja varsiselleri. Kaada tomaattimurskat kattilaan ja lisää kaikki muut aineet. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla ainakin pari tuntia. Soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarkista maku.

Valmiin kastikkeen voi myös savustaa kaatamalla sen savustinlaatikkoon sopivaan foliovuokaan. Sopivan miedon savun maun saa jo vartin savustamisella.


Asettele kanat padan pohjalle ja kaada BBQ-kastiketta päälle sen verran, että kanat peittyvät. Kääntele kanoja niin, että ne ovat kastikkeen peitossa. Laita pataan kansi päälle ja kypsennä uunissa  160 asteessa 1-1,5 tuntia. Kana on valmista, kun se hajoaa helposti kahdella haarukalla "riipimällä".

Pakasta loput kastikkeesta.


Coleslaw


puolikas (varhais)kaali (n. 400 g)
1 porkkana
1/2-1 Granny Smith -omena
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa
valkopippuria


Suikaloi kaali. Raasta porkkana ja omena karkeaksi raasteeksi tai tee niistä mandoliinilla "tikkuja". Sekoita kastikkeen aineet keskenään kulhossa ja lisää kaali, porkkanat ja omenat. Maista ja säädä makua tarvittaessa. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.



Leikka patongista sopivat annospalat. Puolita palat ja paista leikkuupinta grillissä tai pannulla rapeaksi (ei välttämätöntä). Annostele väliin salaatinlehtiä, nyhtökanaa ja coleslaw'ta.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti