17. heinäkuuta 2017

Shirazi

Rakastan kaikkea kirpeää. Siksi tämäkin Iranista peräisin oleva shirazi-salaatti sopii niin hyvin suuhuni. Tosin minunkin kirpeydensietokykyni raja alkoi olla enemmän kuin lähellä kun söimme shirazia sitruunaisen, jogurtissa marinoidun kanan kanssa. Rajansa näköjään kaikella, jopa kirpeydelläkin. Jätin shirazista punasipulin pois, sillä sitruunakanassa oli paljon sipulia ja no, rajansa myös sipulin määrälläkin.

Jännä juttu muuten, jotkin asiat tuovat mieleen ruokamuistoja vuosien takaa. Minulle yksi sellainen on Arabian Sotka-sarjan tarjoiluvati, johon tein shirazin. Kun olin pieni, äiti tarjoili vadissa todellista 1980-luvun klassikkoa, tomaattisipulisalaattia. Tomaatit ja sipulit viipaloitiin ja aseteltiin vadille vuorotellen lomittain. Päälle ripoteltiin suolaa ja mustapippuria. Tämä Sotka-vati on mielessäni niin tarkoitettu tomaattisipulisalaatille, etten meinannut hentoa laittaa siihen mitään muuta tarjolle. 




Shirazi

5-6 kypsää tomaattia tai vastaava määrä kypsiä kirsikkatomaatteja
1 kurkku
puolikas punasipuli

suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu tai 1 limen mehu
2 tl sumakkia
200 g granaattiomenan siemeniä


Kuutioi tomaatit ja kurkku. Halutessasi voit poistaa jommasta kummasta tai molemmista siemenet. Näin salaatista ei tule niin vetistä.

Hienonna punasipuli ja sekoita sipulisilppu sekä tomaatti- ja kurkkukuutiot kulhossa. Purista joukkoon sitruunan tai limen mehu ja lisää suolaa ja mustapippuria. Sekoita. Lorauta oliiviöljyä salaatin päälle. Ripottele päälle sumakkijauhe ja granaattiomenan siemenet. Mausteeksi sopii myös kuivattu minttu.

Anna salaatin maustua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.


ps. Punertavaa sumakki-jauhetta löytyy ainakin kauppahallien maustekaupoista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti