12. elokuuta 2017

Thaimaalainen papaijasalaatti Som Tam

Tässä se on, koukutuksen koukutukseni numero 1! Täydellisesti minun suuni mukainen thaimaalainen salaatti, joka on samaan aikaan raikas, makea, suolainen ja kirpeä. Minuun on kuulemma vaikea (lue: mahdoton) saada kontaktia kun saan eteeni kulhollisen Som Tamia...

Tällä kertaa tein Som Tamin oikeaoppisesti vihreästä papaijasta, jota ostamme harvakseltaan aasialaisesta ruokakaupasta. Tavallisista marketeista sitä ei edelleenkään saa. Koska ulkomuodoltaan kesäkurpitsaa muistuttavaa, kivasti rouskuvaa vihreää papaijaa saa niin harvoin, teen Som Tamin yleensä kurkusta, josta olen poistanut siemenet. Tämän kesän kokeilu oli varhaiskaali ja se toimi myös hyvin. 

Jaa että kuinka monelle tästä riittää? Meillä vain yhdelle, mutta alkuruokana tai muuten osana aasialaista ateriaa varmasti neljällekin. 




Thaimaalainen Som Tam

1 vihreä papaija (n. 500 g)
1 porkkana
noin 10 kirsikkatomaattia
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kalakastiketta
1 lime
1 rkl sokeria (käytin kookossokeria)
kunnon kourallinen maapähkinöitä (myös suolapähkinät käyvät, mutta ole silloin tarkkana kalakastikkeen kanssa)


Kuori ja halkaise papaija. Poista siemenet. Kuori myös porkkana. Raasta papaija ja porkkana ohuiksi tikuiksi. Tähän tarkoitukseen juliennerauta tai mandoliini on paras työväline. Pese tomaatit ja puolita ne. Laita papaija- ja porkkaraasteet sekä tomaatit mieluiten muovi- tai teräskulhoon etenkin jos käytät kivistä morttelia (lasi- tai posliinikulhon saa helposti hajalle kivisellä morttelin nuijalla).

Hienonna chili ja kuorittu valkosipulinkynsi karkeasti. Jos chili on kovin tulinen, älä käytä sitä kokonaan. Laita chili ja valkosipuli mortteliin ja jauha ne kunnolla tahnaksi. Lisää kalakastike ja sokeri. Pese lime hyvin ja leikkaa se lohkoiksi. Lisää lohkot mortteliin ja nuiji niistä mehuja irti.

Kaada kastike vihannesten joukkoon ja nuiji koko komeutta niin, että myös vihanneksista lähtee mehuja irti. Lisää maapähkinät ja sekoita. Maista ja säädä makua tarvittaessa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti