14. marraskuuta 2015

Mustajuurikeitto

Maistoin mustajuurikeittoa ensimmäisen kerran ystävien järjestämässä yhden illan kokkikoulussa. Tämä on erinomainen alkuruoka, mutta menee hyvin myös pääruokanakin.



Mustajuurikeitto


500 g mustajuurta
1 sipuli
1 peruna
1 valkosipulinkynsi
1,5 l kasvislientä
2-2,5 dl kermaa
voita
suolaa

juureslastuja
parmesania


Silppua sipuli ja valkosipuli.

Kuori mustajuuret ja peruna. Koska mustajuuri on todella tahmaista, käteen kannattaa vetää muovihanskat ja kuorinta tehdä veden alla tai mustajuuria välillä huuhdellen. Kuoritut mustajuuret tummuvat helposti, joten laita kuoritut, muutamaan osaan paloitellut mustajuuret viileään veteen. Veteen voi lisätä pari tippaa sitruunaa. Pilko lopuksi mustajuuret ja peruna pieniksi paloiksi. Näin keitto kypsyy nopeammin ja soseuttaminenkin käy kätevämmin.

Lisää kattilaan nokare voita ja kuullota sipuleita, mustajuuria ja perunoita noin 8-10 minuuttia. Älä ruskista! 

Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Lisää kerma ja keitä noin 10 minuuttia. 

Tarkista, että peruna ja mustajuuret ovat kypsiä. Mausta suolalla ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. 


Tarjoa juures- ja parmesanlastujen kanssa. Viitseliäs tekee lastut itse friteeraamalla, vähemmän viitseliäs käyttää esimerkiksi Pirkan juureslastuja. Halutessasi voit maustaa valmiin annoksen parilla tipalla tryffeliöljyä. Muutama tippa oikeasti riittää, sillä tryffeliöljy on voimakkaan makuista.

Parmesanlastuja varten lämmitä uuni 200-asteiseksi ja raasta parmesanjuusto. Älä käytä hienointa raastinterää, rouheampi raaste sopii tähän paremmin. Kasaa uunipellille leivinpaperin päälle parmesankasoja. Paista muutamia minuutteja, kunnes juusto on saanut hieman väriä. Jos haluat käyriä lastuja, nosta lastut jäähtymään esimerkiksi kaulimen päälle. Lastut pehmenevät keiton joukossa, joten ne kannattaa tarjoilla erikseen. Meidän lastumme kellahtivat keiton joukkoon kun säädimme lautasta "vähän vielä"...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti