14. syyskuuta 2017

Mustapapuhampurilainen

Tässä ei enää jauhelihapihvejä hampurilaisiin kaivata kun mustapapupihvi maistuu vähintään yhtä hyvältä! Toinen, vaivattomampi suosikkimme on pakasteesta löytyvät quorn-pihvit.

Burgerisämpylöiden reseptin nappasin Liemessä- ja Hannan Soppa -blogistien kirjasta Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa. Itse tehdyt sämpylät ovat erinomainen valinta, mutta pidin reseptinä enemmän tästä Suklaapossun versiosta. Ei mikään ihme, resepti kun on peräisin hampparien valtakunnasta, Amerikasta. 





Burgerisämpylät

8-10 kpl

25 g tuorehiivaa
2,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

voiteluun 1 kananmuna ja 1 rkl vettä

päälle seesamin- tai unikonsiemeniä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva veteen. Sekoita ja anna seistä 1o minuuttia. Sekoita joukkoon öljy, kananmuna, sokeri ja suola. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa käsin (tai koneella) viitisen minuuttia.

Nostata taikinaa öljyllä sivellyssä kulhossa kostean keittiöpyyhkeen alla 1,5 tuntia.

Jaa taikina 8-10 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Asettele leivinpaperin päälle uunipellille ja litistä hieman. 

Sekoita kananmuna ja vesi. Voitele sämpylät seoksella. Paista 180 asteessa 20-25 minuuttia.


Burgeripihvit mustapavuista

400 g valutettuja mustapapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl pankojauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä + öljyä paistamiseen
1 rkl soijakastiketta
0,5 tl suolaa
1 tl chilihiutaleita
rouhittua mustapippuria
0,5 tl savustettua paprikajauhetta

Lisäksi

cheddar-juustoviipaleita (tai muuta maukasta juustoa)
salaattia
renkaiksi leikattua sipulia
tomaattiviipaleita


Valuta mustapavut. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannulla öljytilkassa. Laita kaikki aineet kulhoon ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Myös monitoimikonetta voi käyttää. Massa on hyvä jättää vähän karkeaksi, jotta pihvit pysyvät paremmin muodossaan.

Kasta kädet vedellä tai öljyllä ja muotoile neljä pihviä. Paista pihvejä noin 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa, jonka jälkeen pihvit kannattaa vielä grillata, ihan vaan maun takia. Kun pihvit on käännetty, aseta juustoviipale paistetulle puolelle ja annan juuston sulaa.


Halkaise sämpylät ja grillaa leikkauspinta, mutta varo polttamasta sämpylöitä. Leikkauspinnan grillaaminen tekee hampurilaisen koostumuksesta paremman, sillä tällöin sämpylä ei ime itseensä kaikkia nesteitä ja muutu ikäväksi mössöksi. Leikkauspinnan voi "sulkea" myös kuumalla, kuivalla pannulla. 

Hyvän hampurilaiskastikkeen saat sekoittamalla majoneesia ja sriracha-kastiketta tai harissatahnaa. Myös valkosipulinen tai sinappinen majoneesi sopii maukkaan juuston ja pihvin pariksi. Majoneesia voi keventää sekoittamalla majoneesin joukkoon hieman maustamatonta jogurttia, mutta maltillisesti, sillä jogurtti tekee kastikkkeesta helposti liian löysää.

Kokoa hampurilaiseen mieleisiäsi lisukkeita ja sitten vaan ääntä kohti, nam!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti