2. huhtikuuta 2016

Raparperijuustokakku

Viimeistään nyt oli aika käydä Operaatio Pakastimen Tyhjennys kimppuun. Marjat on helppo käyttää smoothieihin tai marjarahkoihin, sienet kastikkeisiin, risottoon ja piirakoihin, mutta raparperi onkin kinkkisempi. Aina ei viitsisi tehdä raparperipiirakkaa ja kiisselit eivät maistu, joten lähdin hakemaan inspiraatiota G. Ooglelta. Hän ohjasi minut Kinuskikissan pakeille ja operaation pelastajaksi valikoitui kesäinen raparperijuustokakku, jossa kohtaavat parhaat kaverit raparperi, mansikka ja valkosuklaa. Kauppoihin olivat juuri sopivasti ilmestyneet tarjoukseen isot laatikolliset espanjalaisia mansikoita, jotka yllättivät makeudellaan.

Tämä kakku meni heittämällä meidän keittiötermein jatkoon!




Raparperijuustokakku


Pohja
200 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia


Täyte
500 g raparperia
2,5 dl sokeria
0,5 dl maizenaa
5 liivatelehteä
2 dl kermaa
2  tl vaniljasokeria
200 g valkosuklaata
2 kananmunan valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Päälle mansikoita


Pilko raparperit ja laita ne kattilaan sokerin kanssa. Jos käytät tuoretta raparperia, voit kuoria kuoren pois jos se on kovin paksu. Pakasteraparperit sulatin ensin ja huuhtelin kylmän veden alla. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä. Ota noin puoli desiä raparperikiisselin nestettä kattilasta ja sekoita maizena nesteeseen. Omasta kiisselistäni tämä ei onnistunut, joten liuotin maizenan puoleen desiin vettä. Sekoita suurus kiisselin joukkoon ja keitä vielä minuutin verran. Jäähdytä kiisseli.

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sekoita keksien joukkoon sulatettu voi. Painele keksimuru tasaisesti vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

 Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Vaahdota myös valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää pysyä kulhossa kun käännät sen ylösalaisin. 

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Sekoita sulatettu suklaa notkistetun tuorejuuston joukkoon tai oikaise kuten minä ja vatkaa notkistettu tuorejuusto varovasti kermavaahdon joukkoon ja lisää valkosuklaa. Sekoita valkuaisvaahto joukkoon varovasti käännellen. Sekoita joukkoon myös jäähtynyt raparperikiisseli.

Laita kattilaan kiehumaan sitruunamehu ja vesi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne sitruunamehun joukkoon. Valuta mehu ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla varovasti täytettä vatkaten.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia tai yön yli. Koristele viipaloiduilla mansikoilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Jos kakkua täytyy kuljettaa, voi mansikat lisätä hieman hyytyneen täytteen päälle, mutta tällöin kakku kannattaa tehdä samana päivänä kun se syödään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti