28. maaliskuuta 2016

Rapeakuoriset sämpylät

Nyt kun pääsiäisen aikaan oli vapaata monta päivää putkeen, olen linnoittautunut keittiöön kippojen, kuppien ja kattiloiden keskelle kokeilemaan kaikkea uutta. Sunnuntaiaamuna koevuorossa olivat sämpylät, joihin en ole tätä ennen onnistunut löytämään hyvää reseptiä. Inhoan pulla- ja sämpylätaikinoiden vaivaamista, sillä se homma menee aina ali tai yli, ei oikein koskaan kohdalleen. Siksi leivän leipominen on meillä rajoittunut melkeinpä vain pataleipään, jota ei tarvitse vaivata ja tässäkin reseptissä huomio kiinnittyi heti taikinan vähäiseen vaivaamiseen ja yhteen nostatukseen. Reseptin olen napannut joskus talteen Facebookissa jaetun linkin takaa, jonka olen sittemmin jo hävittänyt. Onneksi resepti tuli sentään kirjoitettua talteen! 

Tällä ohjeella sämpylöistä tuli kauniita, mutta mikä parasta, myös herkullisia ja rakennekin oli kohdallaan: rapea kuori ja pehmeä, mutta hiukan sitkeä sisus. Bonuksena kodissa leijailee ihana vastapaistetun leivän tuoksu eikä mikään ole niin hyvää kuin uunituore leipä!







Rapeakuoriset sämpylät


5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai sokeria
12,5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata muilla jauhoilla)


Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna leivontakulhon pohjalle tuorehiiva ja lisää suola sekä hunaja. Kaada pieni osa lämmitetystä nesteestä kulhoon ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää loppu neste. Sekoita jauhot joukkoon muutamassa erässä. 

Vaivaa taikinaa käsin hetken aikaa. Taikinan kuuluu olla kohtuullisen löysää. Lopeta vaivaaminen kun taikina melkein irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, mutta ei ihan. Ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja anna taikinan kohota liinan alla vedolta suojassa noin 1,5 tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kaada taikina varovasti jauhojen päälle. Sirottele vehnäjauhoja myös taikinan päälle. Taikinaa ei saa enää vaivata, vain hellästi taputella muotoonsa. 

Leikka taikina 2-3 suikaleeksi ja suikaleet vielä haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi. Näitä sämpylöitä ei pyöritellä muotoonsa vaan niiden rustiikkinen ulkomuoto tulee juuri siitä, että taikinapaloille ei tehdä leikkaamisen jälkeen mitään. 

Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista noin 20 minuuttia. Tästä taikinasta tuli 15 sämpylää, jotka paistoin kahdella uunipellillä. Kiertoilmauunissa meni kaksi peltiä samaan aikaan, mutta ilman kiertoilmaa paista yksi pelti kerrallaan.

Anna sämpylöiden jäähtyä ilman leivinliinaa, jotta kuori ei pehmene.


Korvasin jauhoista noin kaksi desiä ruisjauhoilla, mikä toi mukavasti syvyyttä makuun. Taikina soveltuisi varmasti hyvin myös patonkeihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti