15. lokakuuta 2017

Pataleipä

Tässä leivässä on todennäköisesti paras panos-tuotos -suhde, mitä kotona leivottuun leipään voi saada. T-o-d-e-l-l-a vähän vaivaa (vaivausta ei ollenkaan, se on suorastaan kiellettyä), mutta paljon makua. Pelkkiä vehnäjauhoja käyttämällä pääsee jo pitkälle, mutta erilaisilla jauhoilla, leseillä ja siemenillä leipään saa erilaisia makuja. Tämän version tuunasin ruisjauhoilla ja kauraleseillä.






 Pataleipä ruistwistillä

 5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Mittaa jauhot, yhteensä siis 7 dl, suola ja kuivahiiva kulhoon ja sekoita. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina nousemaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kun on aika leipoa leipä, kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja taittele palloksi. Edelleen: älä vaivaa! Ripota päälle jauhoja ja peitä leivinliinalla. Anna leivän kohota pöydällä liinan alla puolesta tunnista tuntiin. 

Kun leipä kohoaa liinan alla, laita pata kansineen kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225-asteiseksi. Pidä pata uunissa sen aikaa kun leipä kohoaa. Minulla ei ole valurautapataa, mutta keraamisessa padassakin leipä onnistuu hyvin. Kuulemma myös näin kuuman uunin kestävässä kattilassakin leipä onnistuu.

Ota pata uunista ja heitä taikinapallo pataan. Laita kansi päälle ja paista uunissa noin 30 minuuttia. Poista kansi ja paista leipää vielä noin 15 minuuttia.

Leivän pitäisi irrota padasta helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti